Összes oldalmegjelenítés


A receptek elkészítésében az Electrolux konyhagépei segítettek.

2012. február 7., kedd

A legfinomabb csokitorta

Ebben a tortában annyira finom a krém, hogy elolvad a szájban.

Hozzávalók

A tésztához

6 db tojás
8 evőkanál cukor
5 evőkanál hideg víz vagy hideg tej
4 púpozott evőkanál finomliszt
10 dkg durvára vágott és szárazon serpenyőben megpirított amerikai mogyoró
1 csomag sütőpor
2 evőkanál sima, cukrozatlan kakaópor

A krémhez

1 db tojás
2 csomag vaníliás cukor
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál sima, cukrozatlan kakaópor
1 dl víz
20 dkg sótlan, szobahőmérsékletű, puha vaj


Megsütjük piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjéből csipet sóval kemény habot verünk. Ha készen van, akkor kiszedjük a tálból, amiben aztán a cukrot a tojások sárgájával szintén habosra -fehéredésig- verünk. Ha a krémes állagot elértük, akkor a robotgépet elfelejthetjük, mert innentől kezdve nagyon finoman kell dolgozni, hogy könnyű, levegős maradjon a tésztánk.
Beleforgatjuk a vizet (vagy tejet), majd a lisztet, amiben elkevertük a sütőport és a kakaóport (ezt át is szitálhatjuk), majd a mogyorót -ez egyébként elhagyható, ha nem szeretjük-. Az egésznek nagyon könnyűnek kell lenni, amibe aztán beleforgatjuk a kemény tojáshabot is. Ezt követően a tésztánkat megsütjük, ami kétféle módon is történhet.

Vagy egy tepsibe sütőpapírt rakunk és a tésztánkat beleöntve piskóta módjára megsütjük. Ilyenkor 160 °C-on, légkeveréssel (gázos sütőben körülbelül közepes lángon) kb 15 perc a sütési idő, de idő helyet inkább azt mondom, hogy tűpróbáig kell sütni. Ahogy tisztán jön ki a tű hagyjuk abba a sütést, mert ha kiszárítjuk a tésztát, akkor nem lesz finom.

Megsüthetjük tésztánkat kapcsos tortaformában is. Ilyenkor szoktam vágni egy kört és egy csíkot a sütőpapírból. A vékonyan beolajozott (zsírozott) tortaforma oldalára odaragasztom a sütőpapír csíkot, ami olyan széles, hogy a forma tetejéig tart. Az aljára pedig a kivágott kör kerül, ezt nem muszáj beolajozni, mert innen nem fog leesni. Ha nincs sütőpapírunk, akkor a klasszikus kizsírozott és lisztezett mód is megfelelő (a tepsinél is). Az előkészített tortaformába aztán beleöntjük a tésztát, amit légkeverés+alsó sütés funkción 160 °C-on (csak légkeveréssel 150 °-on kezdve, majd 10 perc múlva 170 °C-ra emelve a hőfokot, gázsütőben közepes hőfokon) tűpróbáig sütünk. Nem tudok pontos időt mondani, körülbelül 15-20 perc alatt megsül. Ne csak egy helyen szúrjuk meg, ha úgy gondoljuk, hogy már majdnem kész, hanem legalább 2-3 helyen, szélén és középen is, hogy biztosan mindenhol megsüljön. Ha a közepe felpúposodna, nem kell megijedni, majd eltüntetjük később.

Ha a tésztánk szépen megsült, akkor kivesszük a sütőből és hagyjuk, hogy teljesen kihűljön. Teljesen hidegnek kell lennie, mert különben a krém kifolyik majd belőle a töltésnél.

Elkészítjük a legfinomabb, legolvadósabb krémet.

Vízfürdőn készül a krém alapja. Egy akkora tál (üveg vagy fém keverőtál) szükséges, amekkorához való fazék is van, hogy rárakhassuk és ne essen bele. A fazékba vizet teszünk, majd felforraljuk és takarékra állítjuk, hogy forrjon, de nem kell vadul forralni. A tálban elkeverjük az egész tojást, a porcukrot, a kakaóport, a hideg vizet és a vaníliás cukrot. Érdemes a kakaót a porcukorral elkeverni, beletenni a vaníliás cukrot, majd a tojással elkeverni, mert így nagyobb eséllyel lesz csomómentes, majd jöhet a víz. Ezt az alapot a tálunka öntjük (vagy már abban kevertük össze) és a vízgőzre téve folyamatosan habverővel kevergetve besűrítjük. A vízgőz átmelegíti a tálunkat és szépen besűrűsödik az alapunk. Nem szabad türelmetlennek lenni, addig kell kevergetni, amíg egy sűrű alapot nem kapunk. Ha besűrűsödött, akkor levesszük a vízfürdőről és hagyjuk kihűlni.

Ha az alapunk kihűlt (teljesen!), akkor elkészítjük a krémet. Egy tiszta tálba tesszük a szobahőmérsékletű vajat, amit (habverővel) robotgéppel keverni kezdünk. Keverés közben apránként beletesszük az alapunkat. Ha benne van az utolsó csepp is, akkor még egy picit keverjük, hogy még több levegő kerüljön bele. Ha türelmesek voltunk, akkor a legkönnyűbb, legfinomabb krémet kapjuk, amit csak kapni lehet. Ha egy picit a szánkba rakunk, akkor az a szánk melegétől megolvad és bársonyos állagával átöleli a szánkban található összes ízlelőbimbót, amik örömükben bőséges nyálelválasztással hálálják meg nekünk, hogy ilyen élvezetet okoztunk nekik (bocsánat, de ez tényleg ennyire finom). A kész krémet, ha nagyon lágy lenne, akkor a hűtőbe tesszük 10 percre. Ha folyik, akkor elrontottuk, maximum lágynak szabad lennie, folyósnak nem.

Összeállítjuk a tortánkat.

Ha lapot sütöttünk, akkor leszélezzük, majd három egyforma csíkot vágunk a lapból. A tésztát egy megfelelő tálra helyezzük, majd megkenjük a krémmel, aztán újból a tészta, majd krém és végül a harmadik csík. A maradék krémből az odalát és a tetejét is bevonjuk. Próbáljuk meg elosztani a krémet, hogy mindenhová jusson. Elég szokott lenni a krém, de oda kell figyelni azért az arányokra.

Ha klasszikus tortaformát sütöttünk és púpos lett a teteje, akkor itt az ideje, hogy eltüntessük a púpot. Fordítsuk meg. Az alja tutira sima lesz, a tészta súlya pedig azt a kis púpot elnyomja. Ha nagyon púpos lenne, akkor vágjuk egyenesre, majd utána fordítsuk fejre.
Ezt követően egy hosszú pengéjű késsel három egyenlő részre vágjuk a tésztánkat és az előbb leírt módon járunk el a töltéssel.

Az egyszerűség kedvéért és mert tetszik is, én úgy szoktam díszíteni a tortát, hogy fogok egy villát és a villa hegyével szép csíkokat rajzolok a krémbe. Az oldalán függőlegesen szoktam rajzolni a csíkokat, a tetején pedig átlósan. Mivel teljesen egyenes vonalat nem tudok húzni, így a csíkokat úgy húzom meg, hogy ide-oda mozgatom a villa hegyét, így kissé hullámos lesz a csíkozás. Szerintem ez így gyönyörű, de ízlés dolga a dolog. Ha maradt krémünk, akkor habzsákból (ha nincs, akkor egy nylon zacskó sarkát körömollóval levágjuk és körkörös mozdulatokkal tudunk díszítést csinálni a krémből) nyomhatunk rá kis labdacsokat, megszórhatjuk vágott mandulával, csokireszelékkel, de akár keményre vert és fixálóval megfogott tejszínt is tehetünk rá, vagy kakaóport szitálhatunk a tetejére. Ízlésünk és fantáziánk szerint.

A kész tortát érdemes egy órácskára hűtőbe tenni, hogy tovább dermedjen, majd lehet enni. Ha a hosszúkás tortát készítettük el, akkor érdemes úgy szelni, hogy vastagabb szeletet vágunk, amit keresztben elvágunk, így egy szeletből két tortaszeletet kaphatunk.

Kicsit talán macerás, de nagyon megéri, mert nagyon finom!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...